Sähkön hinnan nousu saisi jo monen kuluttajan mielestä loppua. Sähköstä on hieman yllättäenkin tullut kotitalouksille suuri kuluerä viimeistä vuosien aikana. Kun autoilukin siirtyy vähitellen toimimaan sähkön avulla, sähkön hinnalla on entistäkin suurempi merkitys kotitalouksille (pdf). Netissä on jo yli vuosikymmenen ollut tarjolla sähkön hintavertailupalveluja. Kovin suosittuja ne eivät ole olleet, mikä on johtunut myös siitä, että Suomessakin on nautittu edullisesta sähköstä pitkään. Kasvaneet hinnat ovat kuitenkin saaneet monet nyt kilpailuttamaan oman sopimuksensa tai ainakin hankkimaan lisätietoa tarjolla olevista sähkösopimuksista hintavertailujen kautta.  

Huom!

Sivuston sisältö on tarkoitettu blogimuotoiseksi yleiseksi kirjoitukseksi eikä se ole taloudellista neuvontaa. Tätä artikkelia tehdessä on hyödynnetty tekoälyä. Tarkista lainan tiedot suoraan aina erikseen lainatarjouksesta sekä lainasopimuksesta. Hakemuksen jättäminen ei sido sinua mihinkään eikä maksa sinulle mitään.

Milloin on hyvä kilpailuttaa?

Kilpailuta sahkosopimus voit saastaa monta sataa euroa

Sähkön kilpailutus kannattaa aina, mutta miten se tulee tehdä riippuu omista sopimuksistasi. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on tyypillisesti mahdollista kilpailuttaa ja vaihtaa kahden viikon irtisanomisajalla. Määräaikaista sähkösopimusta ei sen sijaan voi irtisanoa yleensä ilman lisämaksuja. Poikkeuksena on tässä muutto, jolloin voit irtisanoa määräaikaisen sähkösopimuksen maksutta. Kannattaa siis tarkistaa nykyinen sopimustyyppisi jo ennen sähköyhtiöiden vertailua. Näin vältyt mahdolliselta mieliharmilta. Voit selvittää nykyisen sähkösopimuksesi mallin ottamalla yhteyttä nykyiseen energiantoimittajaasi esimerkiksi puhelimitse. Kilpailuttaminen on netissä tyypillisesti täysin ilmaista. Tämä johtuu siitä, että hintavertailujen ylläpitäjät saavat pienen komission, mikäli sähköyhtiöt saavat heidän kauttaan asiakkaita. Näin ollen hintavertailujen ylläpitäjien ei tarvitse pyytää käyttäjiltä maksua palvelunsa käyttämisestä. Sähkön hinta vaihtelee suuresti palveluntarjoajien ja sopimusten välillä, joten paras tarjous löytyy vain vertailemalla. Halvemman energiantoimittajan löytäminen ja sähkösopimuksen vaihtaminen on yksinkertainen tapa säästää rahaa. Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, se kannattaa kilpailuttaa vähintään kerran vuodessa. Jos kyseessä on määräaikainen sopimus, tarjouskilpailu olisi saatettava päätökseen sopimuskauden päättyessä. Koska sähkön hinta vaihtelee suuresti yritysten ja sähkösopimusten välillä, hintavertailut tuovat huomattavia säästöjä erityisesti suurille energiankäyttäjille. Kilpailuta sähkösopimus netissä, koska sivustot ovat selvittäneet eri yhtiöiden hinnat puolestasi etukäteen.

  Lyhennysvapaa kuukausi lainalle: Hyödyt ja mahdollisuudet

Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa

Sähkön myynnistä, sähkön siirrosta ja pakollisista veroista koostuvat kulut sisältyvät sähkölaskussa ilmoitettuun sähkön hintaan. Voit kilpailuttaa sähkönmyyntiin perustuvan osuuden sähkölaskustasi, joka on noin 40 prosenttia kokonaiskustannuksista. Sähkönmyynnin kilpailu tuli Suomessa mahdolliseksi vuonna 1998. Siitä lähtien suomalaiset ovat voineet ostaa sähkönsä miltä tahansa toimittajalta asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuttamisella ei ole vaikutusta sähkönsiirtomaksuun, eikä siirto-osuutta voida kilpailuttaa. Sähkönsiirto on käytännössä monopoliliiketoimintaa. Sähkönsiirron hinnan määrää nimittäin paikallinen jakeluverkon tarjoaja. Riippumatta siitä, mitä energiantoimittajaa käytät, siirtokustannukset ovat aina samat. Jos teet tarjouksen sähkönmyyntiosuudesta, saat kaksi laskua: toisen sähkönsiirrosta ja toisen energiasta. Mikäli samassa sähkölaskussa kuitenkin veloitetaan sekä myynti- että siirtomaksuja, nämä maksut on eriteltävä toisistaan selkeästi. Laskussa on ilmoitettava erikseen myös palveluun kuuluvat verot. Kilpailuta sähkösopimus siis maksutta netissä, mutta ole tarkkana sopimuksiin kuuluvista ehdoista.  

Tiedä tämä ennen vertailua

Sähköä ostetaan yhä useammin tarjouskilpailun kautta, jossa kuluttajat arvioivat eri sähköntoimittajien tarjouksia ja valitsevat niistä parhaan. Sähköntoimittajat hoitavat järjestelyt, jotta voit vaihtaa sähköntoimittajaa helposti. Uusi sähköyhtiösi irtisanoo nykyisen sopimuksesi ja tarkistaa verkkoyhtiöltäsi tärkeät tiedot siitä, missä käytät sähköä. Sähkösopimusten vertailu on helppoa varsinkin verkossa. Voit yhdellä ilmaisella lomakkeella kilpailuttaa eri energiantarjoajien sopimustarjoukset noin 15 minuutissa ja valita sitten itsellesi parhaan vaihtoehdon. Sähkösopimuksia vertaillessasi on tärkeää huomioida, mistä eri sähkösopimusten hinnoittelu koostuu. Joissakin sopimuksissa voi olla aidosti alhainen kilowattituntikohtainen sähkön hinta. Sopimuksen kuukausi- tai perushinta voi toisaalta sitten olla odottamattoman korkea, tai päinvastoin. Tämä on yksi syy siihen, miksi todelliseen sähkön kulutukseen perustuvien energiasopimusten vertailu on niin tärkeää. Mitä suurempi tarkkuushaitari sinulla sähkön kulutuksestasi on, sitä helpompi on ennustaa tulevia sähkölaskuja uuden sopimuksen mukaisesti. Hintavertailuissa ennustetaan kunkin sähkösopimuksen osalta, kuinka suuri kuukausittainen energialaskusi olisi energiankulutuksesi perusteella. Mikäli haluat tietää etukäteen, paljonko tulevat sähkökustannuksesi ovat mahdollisimman tarkasti, voit myös ostaa niin sanottua pakettisähköä. Kuukausittainen sähkölaskusi pysyy tällöin aina samana. Pakettisähköä kannattaa kuitenkin aina harkita varoen, sillä useimmiten markkinoilta löytää edullisempia vaihtoehtoja.  

  Lainaa mökkiremonttiin – Vertaa parhaat vaihtoehdot

Viisas vertailee säännöllisesti

Valistuneelle kuluttajalle sähkötarjousten vertailu on ainakin vuosittainen toimenpide. Energiatoimittajia kannattaa aina vertailla määräaikaisen sopimuksen päättyessä, muuton yhteydessä tai vähintään kerran vuodessa. Mikäli sähkösopimuksesi on toistaiseksi voimassa, voit vertailla ja hakea tarjouksen halvemmasta hinnasta vaikka monta kertaa vuodessa. Ja muista, että lainat voit myös kilpailuttaa. Tarjouskilpailun edut ovat erityisen merkittäviä sähkölämmitteisessä omakotitalossa, mutta pienempikin asunto voi säästää satoja tai tuhansia euroja vuodessa valitsemalla halvimman sähköyhtiön. Viisas vertailee sopimuksia siis säännöllisesti ja hankkii edullista sähköä parhaita tarjouksia hyödyntämällä. Voit säästää vaihtamalla sähköyhtiötä  

Paras tapa vertailla sähkösopimuksia on verkossa

Syöttämällä postinumerosi ja joitakin perustietoja, voit vertailla kaikkia saatavilla olevia sähkösopimuksia yhdessä paikassa, yli yhdellä sivustolla. Näin tiedät tarkalleen, mitä on tarjolla, ja voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen siitä, mikä yhtiö ja sopimus on sinulle paras. Sähkösopimusten vertailu verkossa vie vain muutaman minuutin, ja se on paras tapa varmistaa, että saat parhaan mahdollisen tarjouksen. Jos hoitaisit vertailun vaikka puhelimitse selvittämällä, menisi siihen helposti tunteja aikaa, lisäksi et välttämättä löytäisi kaikkia parhaita sen hetkisiä tarjouksia. Netissä voi myös käyttää suodattimia rajaamaan hakua ja löytämään itsellesi parhaan sopimuksen myös muun kuin halvimman hinnan perusteella.  

Samankaltaiset artikkelit