This content has been archived. It toukokuu no longer be relevant

Huom!

Sivuston sisältö on tarkoitettu blogimuotoiseksi yleiseksi kirjoitukseksi eikä se ole taloudellista neuvontaa. Tätä artikkelia tehdessä on hyödynnetty tekoälyä. Tarkista lainan tiedot suoraan aina erikseen lainatarjouksesta sekä lainasopimuksesta. Hakemuksen jättäminen ei sido sinua mihinkään eikä maksa sinulle mitään.

Rahoituslaitos tarjoaa heti lainaaPikavippien korkokatolle suunnitteilla uusia kiristyksiä Hallitus on hiljattain tehnyt lakiesityksen pikavippien ja kulutusluottojen korkokaton kiristyksistä. Uudessa mallissa nykyisin voimassa olevan alle 2000 euron pikavippejä koskeva 50% todellisen vuosikoron sisältävä korkokattosääntely tulisi voimaan myös suuremmissa kuin 2000 euron lainoissa. Esityksen yhteydessä oikeusministeriö on ehdottanut korkokaton laskemista 30 prosenttiin. Esitys on saanut täystyrmäyksen pikavippejä ja kulutusluottoja myöntäviltä yrityksiltä. Pikavippejä myöntävien yritysten mukaan läpi mennessään esitys kääntyisi itseään vastaan. Esitys johtaisi entistä suurempien lainojen myöntämiseen ja pidempiin maksuaikoihin, mikä lisäisi kansalaisten velkaantumista entisestään. Muutamien satasten pikalainoja ei olisi myöskään enää lainkaan saatavilla ja pienimpien lainan myöntäjien olisi lopetettava toimintansa, mikä keskittäisi lainojen myöntämisen suuryritysten hallintaan. Ihmisillä, joilla ei ole luottokorttia ja joiden tulot ovat pienet, ei näin ollen olisi enää minkäänlaista mahdollisuutta saada pikavippiä tai muuta lyhytaikaista luottoa tarpeen tullen. Lakiesitys on tarkoitus viedä eduskunnan käsiteltäväksi vielä tämän syksyn aikana.

Myös pikavippien markkinointi halutaan kieltää

Pikavippien markkinoinnin, eli korkeakorkoisten vakuudettomien kulutusluottojen kiellosta on myös tehty lakialoite, jonka aloitti kansanedustaja Arto Satonen. Kaikista yhdeksästä eduskuntapuolueesta on edustajia lakialoitteen takana. Kyseisen lakialoitteen on allekirjoittanut kaikkiaan 121 kansanedustajaa. Ylivelkaantuminen on suuri yhteiskunnallinen ongelma, Satonen korostaa. ”Ulosotossa olevien sekä maksuhäiriömerkintöjen määrä on kasvanut hälyttävää tahtia viime vuosien aikana”, hän muistuttaa. Korkeakorkoisia pikavippejä ja kulutusluottoja pidetään yhtenä syynä näihin. Satonen painottaa, että pikavippien markkinointikielto vaikuttaisi erityisesti harkitsemattomasti otettuihin pikavippeihin ja ehkäisisi siten velkakierteiden syntymistä. Satosen mukaan Hollantia voidaan pitää hyvänä kansainvälisenä esimerkkinä, jossa pikavippien markkinointi kiellettiin täysin vuonna 2017. Yhdysvalloissa pikavippien markkinointia on myös rajoitettu suuryritys Googlen toimesta muun muassa siten, että alle kahden kuukauden takaisinmaksuajalla tarjottavia lainatuotteita ei ole lainkaan sallittua markkinoida. Tämä on vaikuttanut myös suomalaisiin pikavippiyrityksiin, sillä Google on käyttänyt samaa mainontakäytäntöä myös Suomen markkinoilla.

  Pankki ei myönnä lainaa – mitä tehdä?

Faktaa pikavippien korkokatosta

  • Nykyisellään pikavippien korkokatto on 50%
  • Korkokatto koskee alle 2000 euron luottoja
  • Pikavippiyritykset ovat ”kiertäneet” korkokattoa myöntämällä yli 2000 euron tililuottoja
  • Pikavippejä ei saa myöskään myöntää yöaikaan
  • Nykyinen laki tuli voimaan 2013

Mikä muuttuisi?

  • Korkokatto asettetaisiin koskemaan myös yli 2000 euron luottoja
  • Korkokatto laskettaisiin 30 prosenttiin
  • Koskisi myös jousto-, eli tililuotolta tehtäviä pienempiä nostoja, vaikka luottoraja olisi suurempi
  • Myös pikavippien markkinointikieltoa on väläytelty
Pikavippien korkokatto kiristymassa jalleen

Samankaltaiset artikkelit