This content has been archived. It toukokuu no longer be relevant

Huom!

Sivuston sisältö on tarkoitettu blogimuotoiseksi yleiseksi kirjoitukseksi eikä se ole taloudellista neuvontaa. Tätä artikkelia tehdessä on hyödynnetty tekoälyä. Tarkista lainan tiedot suoraan aina erikseen lainatarjouksesta sekä lainasopimuksesta. Hakemuksen jättäminen ei sido sinua mihinkään eikä maksa sinulle mitään.

Hae lainaa ilman vakuuksiaAuton hajoaminen voi muodostua pienituloiselle ylitsepääsemättömän vaikeaksi tilanteeksi. Ei ole siis ihme, että myös jouluna kasvava kulutus sotkee perheiden talouden kuukausiksi. Vaikka rahat eivät riittäisi edes peruselämiseen, tulee jouluna usein paineita hankkia lahjoja ja herkkuruokia. Loppuvuosi onkin koko vuoden tiukin monessa vähävaraisessa perheessä. Tällöin ihmiset kääntyvät usein diakoniatyön pariin, kysyäkseen erilaisia jouluavustuksia. Myös pankin tarjoamat pikaluotot tai luottokortti on tuonut tällöin monille turvaa talouden hankaliin tilanteisiin. Joka neljäs suomalainen onkin jossain vaiheessa rahoittanut menoja kulutusluotolla. Suomalaisten on usein vaikea myöntää naapureille tai edes omilla lapsilleen sitä, että rahat ovat tiukilla. Joulukuu onkin diakoniatyön kiireisintä aika vuodessa. Pienituloisissa perheissä vaikka auton hajoaminen voi olla katastrofi, puhumattakaan jouluostosten aiheuttamasta paineesta.

Kulutusluottojen maksuajat pitenevät

Kulutusluoton ehtoihin kuuluu yleensä, että lainalle on määritelty tietyn mittainen takaisinmaksuaika. Tämä lainaavan tahon määrittelemä aika on usein liitännäinen kohtuulliseen korkoon ja hyviin lainaehtoihin. Tämä aiheuttaa kuitenkin sen, ettei vähävaraisella perheellä ole välttämättä mahdollisuutta vakuudettomaan lainaan ja pienetkin talousvaihtelut johtavat rahatilanteen katastrofeihin. Luotonmyöntämisen kriteereihin kuuluu, että vakuudetonta lainaa myönnetään vain sellaisille hakijoille, jolla on todellisia mahdollisuuksia lainan asianmukaiseen takaisinmaksuun. On asiakkaan edun mukaista, ettei lainan myöntäjä toimi vastuuttomasti ja myönnä lainaa sellaisessa tilanteessa, että sen hoitaminen johtaa maksuvaikeuksiin, muistuttaa Osuuspankin asiantuntijapäällikkö Jani Hautala. Finanssialan keskusliiton mukaan on kasvava trendi, ettei hankittua kulutusluottoa makseta takaisin siinä ajassa, jonka on hakuvaiheessa sopinut. Maksuvaikeuksien tekijöiksi paljastuukin usein sellaiset elämänmuutokset, jotka horjuttavat koko taloudellista asemaa. Lomautus, irtisanotuksi tuleminen tai vaikka puolison menettäminen muuttavat taloustilannetta oleellisesti. Keinoja hankalaan tilanteeseen pyrkii asiakkaan kanssa löytämään velka- ja talousneuvoja Riitta Kiljunen. Ratkaisua haetaan hankintojen osamaksusopimuksista ja neuvottelemalla vaikka maksuvapaista kuukausista niin velkojille kuin ulosottoon. Joulunajan kulutushysterian maksut rapsahtavat asiakkaille tavallisesti alkuvuodesta, tämä on myös velkaneuvonnassa kiireistä aikaa. Kiljunen toivookin asiakkaita löytämään vaikeisiin rahatilanteisiin apua muualta kuin kalliista pikavipeistä, vaikka niitä on edelleen rahattomankin mahdollista saada. Apua kannattaa hakea aikaisessa vaiheessa, sekä käyttää harkintaa oman talouden hoitamisessa, toteavat sekä Kiljunen, että diakoni Päivi Haltsonen. Joulu tulee kuitenkin vaikka rahattomankin luo. Kiljunen ymmärtää hyvin jouluun liittyvät paineet, erityisesti lapsiperheissä.

  Kilpailuta sähkösopimus – voit säästää monta sataa euroa

Velkaneuvoja Riitta Kiljusen lahjavinkit säästämiseen:

  • Tee lahjat itse
  • Tarjoa lastenhoito tai siivousapua
  • Lahjakortti, jolla hankkia alennusmyynneistä vaikka talvikengät ja -takin
Velkaneuvojan lahjavinkit – Harkitse naita jos rahat ovat loppu

Samankaltaiset artikkelit