This content has been archived. It toukokuu no longer be relevant

Huom!

Sivuston sisältö on tarkoitettu blogimuotoiseksi yleiseksi kirjoitukseksi eikä se ole taloudellista neuvontaa. Tätä artikkelia tehdessä on hyödynnetty tekoälyä. Tarkista lainan tiedot suoraan aina erikseen lainatarjouksesta sekä lainasopimuksesta. Hakemuksen jättäminen ei sido sinua mihinkään eikä maksa sinulle mitään.


Joulunaikaan moni pienituloinen kamppailee kasvavien menojen kanssa.
Tämä voi ajaa perheen rahaongelmiin monen kuukauden ajaksi. Kodinkoneen tai perheen auton hajoaminen voi olla vähävaraiselle ylitsepääsemätön paikka. Joulua aika on monessa pienituloisessa perheessä vuoden haasteellisempia hetkiä. Paineet ostaa lahjoja ja parempaa syötävää kasvavat, vaikkei rahat todellisuudessa muulloin riittäisi kattamaan edes perusarkea. Joulukuu näkyy suoraan seurakunnan diakoniatyössä, vähävaraisten perheiden pyrkiessä selviytymään. Usein diakoniatyön yhteydenoton taustalla on ajatus siitä, ettei haluttaisi näyttää oman rahatilanteen vähyyttä lähipiirille, edes omille lapsille. Ilmiön on havainnut myös Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan diakoni Päivi Haltsonen. Hän tunnistaa, että taloudellinen paine kasvaa monilla joulun aikaan kovaksi. Monet ottavat talouden hankalissa tilanteissa avuksi vakuudettomia kulutusluottoja tai luottokortin, tällainen tilanne voi olla vaikka jouluna. Kulutusluottoon on turvautunut jossakin vaiheessa, jo joka neljäs suomalainen.

Yhä harvempi maksaa lainansa silloin kuin alun perin suunnitteli

Luotonantajat asettavat useiin hyvillä maksuehdoilla varustetun ja kohtuukorkoisen lainan ehdoksi sen, että luoton pystyy maksamaan takaisin tietyssä, ennalta määritellyssä ajassa. Jos perhe on vähänvarainen, voi muutaman sadan euron pakollinen meno olla haaste, kun lainaa ei vaan saa mistään. Asiantuntijapäällikkö Jani Hautala Osuuspankista kertoo, että keskeinen lainan myöntämisen kriteeri on se, että asiakkaalla on realistiset mahdollisuudet selvitä velan maksueristä. Hautala näkee asiakkaan eduksi sen, ettei lainaa myönnetä tilanteessa, jossa luoton takaisin maksaminen näyttää epävarmalle ja tämä todennäköisesti johtaisi asiakkaan kohdalla ongelmiin. Finanssialan keskusliitto kertoo, että yhä useampi pikavipin ottanut suomalainen maksaa sen hitaammin takaisin, kuin oli alun perin tarkoitus. Useimmiten laina-ajan pidentämiseen vaikuttavat yllättävät elämänmuutokset, kuten perhesuhteiden- ja työelämän muutokset. Riitta Kiljunen työskentelee talous- ja velkaneuvojana ja hän kertoo, kuinka hänen luokseen tullaan monesti juuri silloin, kun elämänmuutoksen jälkeen tulee maksettavaksi jokin suuri menoerä. Kiljunen kertoo, että tällöin pohditaan käytössä olevia keinoja. Kysymykseen tulevat esim. osamaksu ja maksuvapaiden kuukausien neuvottelu lainoista ja ulosotosta.

  Pankki ei myönnä lainaa – mitä tehdä?

Velkaneuvonnan kiireisin aika kevättalvella

Velkaneuvonta ei ole joulunaikaan kiireinen, vaan kiire tulee vasta muutaman kuukauden päästä, kun joulunhankinnoissa tulee vastaan eräpäivä. Rahattomalla on edelleenkin mahdollista saada pikalainaa heti netistä, usein korkealla korolla. Kiljunen kehottaakin harkintaan laina-asioissa. Ongelmien kohdatessa, tekee helposti paniikkiratkaisuja, joihin ei käytetä harkintaa. Aina kuitenkin kannattaisi miettiä, miten hoitaa lainan takaisin ja miten kalliiksi lainan hankinta ylipäätään tulee. Kiljunen toteaa, että ”Parempi mennä avustusjärjestön, kuin pikavippifirman asiakkaaksi”. Diakoni Haltsonen arvioi avun pyytämisen kynnyksen korkeaksi. Hän ajattelee, että apua voisi tulla hakemaan nykyistä aiemmin, koska asiakkaiden tullessa tilanne on usein jo huono. Herättävänä tilanteena tulisi toimia esimerkiksi sellainen tilanne, jossa aiempaa vippiä maksetaan hankkimalla uusi pikalaina. Riitta Kiljuselta riittää ymmärrystä joulun tuomiin koviin paineisiin ja odotuksiin. Hän kehottaakin avoimuuteen raha-asioissa ja järjen muistamista lahjaostoksilla. Hän vinkkaa, että itse tekemällä säästää. Itse tehtyjä voivat olla myös lahjakorit, esim. lastenhoidosta ja siivouksesta. Lahjakortti toimii myös ostettuna, koska sillä voi hankkia jotain hyödyllistä joulun jälkeisistä alennusmyynneistä.

Velkaneuvoja antaa vinkin rahaongelmien kanssa painivalle

Samankaltaiset artikkelit