This content has been archived. It toukokuu no longer be relevant

Huom!

Sivuston sisältö on tarkoitettu blogimuotoiseksi yleiseksi kirjoitukseksi eikä se ole taloudellista neuvontaa. Tätä artikkelia tehdessä on hyödynnetty tekoälyä. Tarkista lainan tiedot suoraan aina erikseen lainatarjouksesta sekä lainasopimuksesta. Hakemuksen jättäminen ei sido sinua mihinkään eikä maksa sinulle mitään.

Kun vertaislainat tulivat joitakin vuosia sitten markkinoille, niiden ajateltiin olevan kuten ystävien kesken lainaamista, avunanto hädänalaiselle. Nyt lainamuoto on siirtymässä lähes täysin sijoittajien markkinapaikaksi.

Vertaislainan toimintaperiaate

Sijoittaja asettaa haluamansa sijoitussumman vertaislainayhtiöön. Summa voi olla esimerkiksi 3000 euroa. Vertaislainaa tarjoava yhtiö välittää sijoittajalle asiakkaiden lainahakemukset, lisäksi yhtiön vastuulla on lainanhakijoiden luottokelpoisuuden arviointi. Sijoittaja päättää hakemusten tarkastelun jälkeen kenelle antaa lainaa ja sopii korosta. Korkotulot tilitetään kokonaisuudessaan sijoittajalle, vertaislainayhtiön tulot koostuvat muista lainakuluista. Suomessa vertaislainojen suosio on alkanut kasvaa runsaasti siitä, kun ne muutamia vuosia sitten vielä olivat täysin tuntemattomia. Vertaislainoja on liikkeellä vuositasolla jopa satojen miljoonien eurojen edestä. Pari vuotta toiminnassa on ollut myös vertaislainoja välittävä Fellow Finance. Palvelun rakentaminen alkoi Yhdysvaltalaisiin ja Britanniassa toimiviin vertaislainayrityksiin tutustumalla, kertoo Fellow Financen toimitusjohtaja Jouni Hintikka.

Hyvä sijoituskohde sijoittajille

Kun vertaislainat lähtivät yleistymään, myös sijoittajat kiinnostuivat kohteesta. Palvelu kehittyi uusien yhtiöiden myötä. Yhdysvalloissa arvioitiin jo pari vuotta sitten, että vähintään 80 prosenttia vertaislainamarkkinoista on sijoittajien rahoittamaa. Sijoitusten etujakin on valvomassa Yhdysvaltain suurimpien investointipankkien johtajia. Suomalainen Fellow Finance on myös sijoittajavetoinen, mukana on n. 3000 sijoittajaa. Sijoittajien varallisuustaso on hyvin vaihtelevaa, osa on piensijoittajia ja osalla on varallisuutta kertynyt esim. yrityskaupoilla. Toiminnassa mukana on myös Taaleritehdas, joka on varainhoitoyhtiö. Tällä on lähes 40 % omistus Fellow Financesta. Vertaislainamarkkinoiden arvioidaan kasvavan vuoteen 2015 mennessä jopa 125 miljardilla, tällä hetkellä markkinaosuus on n. 5 miljardia.

Lainapäätöksen teko sijoittajalla

Vertaislainaa tarjoavien yhtiöiden rooli on toimia sijoittajan ja lainanhakijan välikappaleena, tietynlaisena lainan välittäjänä. Näin esimerkiksi toisen osapuolen henkilötiedot pysyvät sijoittajalta ja lainaajalta salassa. Sijoittaja tekee lainapäätöksen perustuen asiakkaan hakemuksessa ilmoittamiin tietoihin. Sijoittaja päättää viime kädessä kenelle lainaa ja kantaa myös sijoituksen riskin. Sijoittaja saattaa saada sijoitukselleen jopa 12 prosentin tuoton, mikä on nykyisillä sijoitusmarkkinoilla hyvä tuotto. Toisaalta suuremmat tulot tarkoittavat usein myös suurempia riskejä. Sijoittajalla on Fellow Financen toimitusjohtajan mukaan kuitenkin hyvät mahdollisuudet riskienarvioon. Alan on ennustettu toisaalta kärsivän suuria luottotappioita seuraavien vuosien aikana.

  Lainaa ikkunaremonttiin – Vertaa parhaat vaihtoehdot

Korot pankin lainaa suuremmat

Vertaislaina on usein pikavippiä edullisempi laina, toisaalta pankkien lainat ovat tätäkin edullisemmat. Vertaislainassa tavanomaisin korko on 12-20 prosenttia. Lainan koron muodostumiseen vaikuttaa lainanhakijan taloudelliset tekijät, käytäntö on varsin tuttu pankkimaailmasta. Pikavippiä saattaa saada edelleen pelkkien puhtaiden luottotietojen avulla. Fellow Financen Hintikka arvioi vertaislainojen vetovoimatekijöiksi lainaprosessin. Lainaa on helppo ja vaivaton hakea verrattuna pankkien tarjoamiin lainoihin. Lainakuluissa muutamien satojen eurojen heitot eivät ole asiakkaasta niin olennaisia seikkoja, arvioi Hintikka.

Miten markkinoidaan

Takuu-Säätiössä toimiva Juha A. Pantzar on kriittisempi vertaislainojen suhteen, hänen kokemuksensa mukaan vertaislainat näkyvät ylivelkaantuneilla. Pantzar kokee, että vertaislainat kasvattavat turhaan lainan kuluja. Myös markkinoinnissa on Pantzarin mielestä puutteita. Lainoja on markkinoitu velkaongelmien ratkaisuna, vaikka velkakierteeseen tarvitaan aina elämäntavan muutosta ja usein myös ammattilaisen apua. Velkojen maksaminen suuremmalla lainalla ei Pantzarin mukaan riitä yksistään ratkaisuksi.

Helppoa lainaa

Jouni Hintikka Fellow Financesta ei yhdy ajatukseen siitä, että vertaislainat näkyisivät huomattavasti ylivelkaantuneilla. Hintikka kuvaa yrityksensä luottotappiota pieniksi ja myönnettyjen vertaislainojen määrää pieneksi kulutusluottoihin verrattuna. Takuu-Säätiön Pantzar kuitenkin pysyy kannassa, että myös vertaislainoilla on pyritty tasapainottamaan hankalaa velkatilannetta. Suomen tämänhetkisen tilanteen mukaan maksuhäiriömerkintöjä on 370 000 henkilöllä. Määrä on ennätyksellinen ja sen odotetaan kasvavan. Pantzar epäilee kattavaa luottotarjontaa yhdeksi velkaantumisen syyksi. Luotoissa on nykyään valinnan varaa sadoittain ja laina on muutaman klikkauksen päässä. Ei voida pitää ihmeenä, että velkaantuneiden määrä kasvaa.

Vertaislaina Vertaisten lainasta sijoittajien pelikentaksi

Samankaltaiset artikkelit