This content has been archived. It toukokuu no longer be relevant

Huom!

Sivuston sisältö on tarkoitettu blogimuotoiseksi yleiseksi kirjoitukseksi eikä se ole taloudellista neuvontaa. Tätä artikkelia tehdessä on hyödynnetty tekoälyä. Tarkista lainan tiedot suoraan aina erikseen lainatarjouksesta sekä lainasopimuksesta. Hakemuksen jättäminen ei sido sinua mihinkään eikä maksa sinulle mitään.

Rahoituslaitos - Sujuvaa lainanhakuaTähän artikkeliin olemme keränneet parhaat vinkit siihen, miten nopeutat lainanhakuasi ja millä keinoin voit varmistaa toivotun lainan myöntämisen. Ota kuitenkin huomioon, että lainanhaku on varsin yksilöllinen prosessi, johon vaikuttavat eri luotonantajien ehdot. Koskaan ei voi varmuudella sanoa etukäteen, kenelle laina myönnetään ja kenelle ei. Lähes kaikki verkosta haettavat lainat ovat vakuudettomia, eli niihin ei tarvitse olla vakuuksia, eli esim. kiinteää omaisuutta.

Miten myönteistä lainapäätöstä voi edistää

Pankit ja rahoituslaitokset tekevät lainapäätöksen asiakkaan lainahakemuksessa ilmoittamien tietojen mukaan. Päätökseen vaikuttavat asiakastietojen lisäksi hakijan taloudelliset tekijät. Päätös muodostuu pankin tarkan riskien arviointiseulonnan jälkeen joko positiiviseksi tai tietyissä tilanteissa kielteiseksi. Ensimmäiseksi lainahakemuksessa kysytään asiakkaan henkilötietoja. Eli nimeä, osoitetta, sosiaaliturvatunnusta jne. Henkilötietojen oikeellisuus on ensisijaisen tärkeää hyväksytyn lainapäätöksen saamiseksi. Täytä hakemus erityistä tarkkuutta käyttäen, jotta huomaat täyttää joka kohdan eikä antamiisi tietoihin tule huolimattomuusvirheitä. Lainahakemukseen asiakas täyttää siis asiakastietojensa lisäksi tarkat tiedot taloudellisesta tilanteestaan. Taloudellinen tilanne kannattaa kuvata totuudenmukaisesti, koska usein lainahakemukseen vaaditaan liitteenä esim. viimeisin palkkatosite. Prosessia voi nopeuttaa toimittamalla viiveettä tarvittavat dokumentit, tämän vuoksi ne on hyvä katsoa valmiiksi jo hakemusta täytettäessä. Muista ilmoittaa kaikki tulosi, kuten palkkatulojen lisäksi yritystoiminnasta saatavat tulot ja mahdolliset pääomatulosi. Myös alle 17-vuotiaista lapsista maksettava lapsilisä katsotaan asiakkaalle tuloksi.

Paranna lainansaantimahdollisuuksia rinnakkaishakijan kanssa

Yleensä rahoitustarve koskee myös muita samassa taloudessa asuvia henkilöitä. Miksi ette hakisi lainaa yhdessä esimerkiksi puolison kanssa, jos sellainen mahdollisuus on käytettävissä? Lainan saamisen mahdollisuuksia voi parantaa huomattavasti nimeämällä toisen henkilön rinnakkaishakijaksi lainaan. Tällöin luotonmyöntäjät ottavat huomioon molempien henkilöiden taloudellisen tilanteen. Useimmiten kahdella ihmisellä on paremmat valmiudet hoitaa lainaa kuin yhdellä. Lainaa yhteishakijan kanssa kannattaa miettiä suurien lainasummien kohdalla tai kun varsinaisen hakijan taloudellinen tilanne on heikko. Joissakin tapauksissa henkilö, jolla on maksuhäiriömerkintä, voi saada rinnakkaishakijan avulla lainaa. Rinnakkaishakija on tavallisimmin esimerkiksi puoliso, mutta yhtä hyvin vanhempi voi tukea yli 20 vuotiaan lapsensa lainansaantia ilmoittautumalla rinnakkaishakijaksi. Rinnakkaishakijalla on kuitenkin syytä selventää, että tämä on yhtä lailla vastuussa myönnetystä lainasta ja joutuu maksamaan sen takaisin, mikäli päähakija jättää takaisinmaksun hoitamatta. Rinnakkaishakija siis toimii ikään kuin takaajana päähakijan lainalle.

  Kilpailuta sähkösopimus – voit säästää monta sataa euroa

Milloin voidaan olettaa, että lainapäätös tulee olemaan kielteinen

Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, on erittäin todennäköistä, ettet tule saamaan myönteistä lainapäätöstä. Poikkeuksena tästä on rinnakkaishakijan käyttö, joka voi jossain tilanteissa johtaa myönteiseen lainapäätökseen. Maksuhäiriömerkinnän omaavien hakijoiden lisäksi luotonmyöntäjät rajaavat lainanhaussa ulkopuolelle yleensä alle 20-vuotiaat (joissakin tapauksissa, esim. pienten lainasummien yhteydessä hakija voi olla 18-20-vuotias.) ja henkilöt jotka oleskelevat suomessa väliaikaisesti. Luotonmyöntäjät vaativat myös, että asiakkaalla on säännölliset kuukausitulot. Tulomäärän vaade vaihtelee eri pankkien ja rahoituslaitosten välillä. Lainanhakua ei varsinaisesti estä se, ettei asiakkaalla ole verkkopankkitunnuksia, mutta tunnistautumisen vuoksi tämä joutuu ne jatkossa hankkimaan. Toinen tavallinen tapa tunnistautumiseen on mobiilivarmenteen käyttö. Asiakkaalla tulee olla käytössään myös matkapuhelinliittymä, joka ei yleisimpien vaatimusten mukaan saa olla pre-paid – tai salainen liittymä.

Miten lainahakemuksen teko käytännössä tapahtuu

Käytämme tässä esimerkissä Rahoituslaitos.fi lainapalvelun hakemusprosessia. Rahoituslaitos.fi tarjoaa, kilpailuttaa ja yhdistää lainat 50 000 euroon saakka. Lue tästä lisää Rahoituslaitoksesta tai siirry suoraan Rahoituslaitos.fi lainapalveluun jos haluat tarkastella lainahakemusprosessia tai täyttää lainahakemuksen.

 1. Mieti rahoitustarpeesi
  • Tarvitsetko lainaa yksittäiseen rahoitustarpeeseen, jatkuvaa vararahastoa vai isoa lainaa esim. remonttiin
 2. Valitse lainalaskurilla sinulle sopiva lainasumma ja takaisinmaksuaika
  • Lainalaskurin avulla näet arvion siitä, paljonko kullakin yhdistelmällä kuukausittainen takaisinmaksusumma olisi
 3. Täytä lainahakemus huolellisesti ja lähetä se
  • Huolellisesti täytetyn hakemuksen käsittely sujuu nopeasti.
 4. Vastaanota alustava lainatarjoukset ja vertaile rauhassa
  • Saat alustavat lainatarjoukset sähköpostiisi sekä asiakassivuillesi ja voit kaikessa rauhassa valita niistä itsellesi parhaimman.
 5. Hyväksy sinulle sopivin tarjous
  • Allekirjoita lainasopimus
 6. Toimita pyydetyt liitteet
  • Tässä vaiheessa valitsemasi luotontarjoaja voi pyytää sinulta liitteeksi esim. palkkatodistusta. Liitteet voi toimittaa tavallisesti sähköisessä muodossa.
 7. Saat rahat tilillesi jopa saman päivän aikana kun olet saanut hyväksytyn lainapäätöksen
  • Tämä riippuu monesta tekijästä, kuten siitä, missä pankissa sinulla on tili
 8. Käytä lainasi juuri siihen tarkoitukseen kuin haluat
  • Nyt kun laina on myönnetty, voit toteuttaa kohdassa 1. asetetut haaveesi
  Lainan eräpäivän siirto: Tietoa ja vinkkejä

Kilpailuta vanha lainasi tai yhdistä kalliit pikavipit

On kannattavaa harkita myös vanhan yksittäisen lainan kilpailuttamista lainanvälittäjien avulla tai sitten useiden kalliskorkoisten lainojen yhdistämistä yhdeksi edullisemmaksi lainaksi. Lainaa kilpailutettaessa haet lainaa nykyiselle lainasummallesi, katsot millaisen lainatarjouksen saat ja halutessasi maksat uudella lainalla vanhan pois. Parhaassa tapauksessa säästät selvää rahaa, mikäli lainakulusi kuten, korko on uudessa lainassa pienempi. Mikäli sinulle on kertynyt useita vanhoja luottoja, kuten osa-maksusopimuksia, luottokorttilainoja ja pikavippejä, kannattaa harkita näiden lainojen yhdistämistä yhdeksi lainaksi. Yhdistämällä lainat saat todennäköisesti lainan pienemmällä korolla ja pidemmällä maksuajalla ja näin säästät lainakuluissa. Lisäksi lainat yhdistäessä sinulta jää monien lainojen laskutuslisät ja tilinhoitokulut pois. Katso lisätietoa lainojen yhdistämisestä omasta artikkelistaan.

Kun olet saanut haluamasi lainan

Onneksi olkoon, sinulle myönnettiin haluamasi lainasumma ja olet päässyt eroon rahoitusongelmistasi. Muistathan jos kilpailutit lainan, että kilpailutukseen käyttämäsi palvelu on ollut apuna vain lainan välittämisessä ja parhaan lainatarjouksen hankkimisessa. Jatkossa voit olla yhteydessä suoraan valitsemaasi luotonmyöntäjään lainaasi liittyvissä asioissa. Tämän avulla takaat sen, että saat parhaat vastaukset ja neuvot juuri sinun tilannettasi ajatellen. Myöhemmässä vaiheessa, mikäli tilanteesi muuttuu ja tarvitset uutta lainaa, voit jälleen aloittaa sen etsimisen käyttämällä lainoja kilpailuttavaa palvelua.

Nain teet lainan hakemisesta sujuvampaa Vinkit helppoon lainanhakuun

Samankaltaiset artikkelit